13.7.08.


GOBLINI su band nastao 1992. godine u Sapcu. Band je nastao dolaskom Alena Jovanovica i Vladislava Kokotovica iz Karlovca, koji su u to vreme bili clanovi banda Lorelei. Upoznavsi se sa Brankom Golubovicem, osnivaju band koji posle par personalnih promena pocinje da radi u standardnoj postavi sa novosadskim bubnjarem Nenadom Divnicem s' kim snimaju svoj prvi album pod nazivom GOBLINI. Album izlazi 1994. godine u izdanju Myusic Yuser (Novi Sad). Nakon izlaska albuma band se promotivno pojavljuje na par bitnijih festivala gde dobija odlicne kritike od kojih su narocito bitni Grafiti Avangarde u Novom Sadu i Brzi Bendovi Srbije u Beogradu.

Nakon toga band od izdavacke kuce Metropolis Records iz Beograda dobija ponudu da uradi novo izdanje na kojem bi bile zastupljene odredjene pesme sa prvog izdanja (njih pet), kao i novih sest pesama. Razlog promene izdavaca je bio veoma los medijski rad izdavaca iz Novog Sada. Logican nastavak je bio izdanje koje se pojavljuje u septembru pod nazivom ISTINITE PRICE I DEO. Ubrzo nakon toga krece dobro organizovana medijska kampanja koja prouzrokuje pocetak turneje koja ce se zaustaviti u januaru 1998. godine.

Pocetkom 1995. godine u band dolazi Leo fon Punkerstain na mesto druge gitare kao gost u periodu dok su clanovi njegovog maticnog banda Dzukele bili na odsluzenju vojnog roka. U toku turneje pojavljuje se i prvo "Live" izdanje sa koncerta odrzanog u beogradskom KST-u pod nazivom LIVE IN KST u izdanju beogradskog pirata Mortal Combat Rec. (Novembar 1995.). U tom periodu na poziciji bubnjara se nalazi Zoran Jovic umesto Nenada Divnica.

Turneja se u januaru 1996. godine na kratko prekida zbog ulaska banda u studio radi snimanja svog novog studijskog albuma, U MAGNOVENJU, koji se pojavljuje u martu iste godine. Leo se vraca u svoj maticni band, a na njegovo mesto dolazi Sasa Setka. Tad pocinje i turneja "U magnovenju" koja se vodi kao najveca turneja te godine gde je odsvirano preko 80 koncerata od kojih i neki u Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Koper, Crnomelj, Kocevje, Ormoz, Kranjska Gora, I i II Zgaga Rock festival u Litiji...). Sa tih koncerata izdvojeno je dvadeset snimaka iz 13 gradova i to se pojavljuje na duplom CD-u u izdanju Metropolis Rec. pod nazivom TURNEJA U MAGNOVENJU 97/98 gde se pored ovih pesama nalaze i sve pesme sa prva dva izdanja koja su se samo nalazila u kasetnoj formi. Na tom albumu bubnjeve svira Cinkocki Vladimir, koji napusta band usred porodicnih problema, pred sam ulazak u studio u novembru 1999. godine. Na njegovo mesto dolazi Arnautovic Milan.

Novi album u izdanju Metropolis Records zavrsava se na dan pocetka NATO bombardovanja i zove se RE CONTRA. Usled svih dogadjaja koji slede band ovaj album izdaje tek u decembru 1999. godine, ali pre toga odlazi na italijansku turneju na kojoj svira u gradovima Milano, Roma, Bologna, Modena, Carpi, Torino, Pistoia, Cologno Monzese, Campi Bisenzio i Firenza. U januaru 2000. godine startuje i turneja po Srbiji koja traje sve do proleca 2001. godine.

Nakon toga bend sporazumno pravi pauzu, kako bi pikupili snagu i ideje za novi album. Nastala politicka i ekonomska situacija u zemlji bend okrece sasvim u drugom pravcu, svakog svojim privatnim obavazama, i bend spontano prestaje sa radom. Tadasnja postava GOBLINA je: Branko Golubovic - vokal, Alen Jovanovic - gitara, Sasa Setka - gitara, Vladislav Kokotovic - bas i Milan Arnautovic - bubnjevi.

Multimedia Records krajem 2004. godine objavljuje novo izdanje GOBLINA pod nazivom NAJBOLJE PRICE, zbirku najvecih hitova sacinjenu od koncertnih snimaka, I to bas iz onog perioda kada su GOBLINI bili na vrhuncu karijere. Na tom CD-u, vrlo znacajnom za srpsku rock diskografiju, nalazi se i jedna do tada neobljavljena pesma - Pricas, koja je snimljena jos 1997. godine. To izdanje prate i dva video spota, i to za pesme: Pricas i Voz.

Izvor:
www.barikada.com

0 коментара: