11.7.08.

Bend je osnovan u februaru 1983. godine u Novom Sadu. Vec sledece godine su bili proglašeni za najbrži bend u Jugoslaviji. Osnivac benda Gaga je u pocetku svirao bubnjeve, a 1987. godine je prešao na gitaru. On je autor svih pesama i jedini stalni clan benda. Sredinom 90-ih godina basista benda je postao Micke, dok se bubnjari menjaju.



Prvih godina mnogo sviraju po celoj Jugoslaviji, samostalno ili kao gosti na nastupima bendova kao što su B.G.K. (iz Holandije), Inferno (iz Nemacke), G.B.H. (iz Engleske). Prve demo snimke su snimili 1988. godine, koji su uz pesme snimljene na kocertima prethodnih godina objavljeni na kaseti "Beer Drinkers ‘86-‘89.". Decembra 1989. godine snimaju materijal za prvi album, ali odlucuju da ga ne objave. Za numeru "Pijanstvo" Gaga je upotrebio pesmu Vladislava Petkovica Disa. U februaru 1991. godine snimaju spot za pesmu "Pijanstvo". Materijal za drugi album su snimili u januaru 1992. godine.

Bend je u februaru 1993. godine proslavio deset godina postojanja i tada je postignut dogovor sa izdavacem "N.S. Production", koji sledeceg meseca istovremeno objavljuje dva albuma - "Beer Drinkers Revenge" (materijal iz 1989.) i "Ponekad mi dode da puknem od jada" (materijal iz 1992.).
Pesme sa oba albuma su snimljene u studiju "Matrix" u Veterniku, a produkciju je uradio Mare Vukmanovic.
Bend je zatim napravio pauzu do 1996. godine, kada je objavljen sledeci album "Beer Off", koji je Gaga potpuno sam uradio. Svirao je sve instrumente, pevao, napisao muziku i tekstove (osim za dve numere, za koje je opet upotrebio pesme Vladislava Petkovica Disa). Sa cetiri pesme Vrisak generacije je zastupljen na duplom kompilacijskom albumu "No Border Jam 4 & 5" objavljenom u Sloveniji. Krajem 1999. godine izlazi album "Feel So Good To Forget Some Things, But...". Isti materijal je na CD-u objavila i izdavacka kuca "Impact Records" iz Nemacke.



U februaru 2001. godine bend je koncertom na Mašincu u Novom Sadu obeležio osamnaest godina postojanja. Izdavac "Active Time" iz Beograda im izdaje sledeci album "Friendshit", koji sadrži i cetiri video-spota, a takode i reizdanje albuma "Beer Off", koji je dopunjen sa cetiri pesme. Album "It Must Be Beeracle" (2004.) i kompilaciju "Best Off" (povodom 22 godine od osnivanja benda) su izdali samostalno.
Bend je ucestvovao na brojnim domacim kompilacijskim kasetama ("Cudeža ne bo", "U Jugoslaviji sve je dobro", "Novi Sad '84-'88. Vol. 1", "Nasa cetica koraka" i dr.), kao i na kompilacijama izdatim u inostranstvu ("Amp Records Has A Hard-On For Tromaville.com", "Rock City Novi Sad", "Welcome Home, Punk!", "Punk Occupation 3" i dr.).


Izvor:
http://forum.burek.co.yu


Zvanična web prezentacija:
www.vrisak-generacije.tk/

0 коментара: