11.7.08.





Hladno pivo je hrvatska rok (nekada pank) grupa iz Zagreba nastala 1987. godine. Do sada su objavili sedam albuma i spadaju među najpopularnije grupe tog tipa kako u Hrvatskoj, tako i na prostoru bivše SFRJ.

Karijera

Grupa je osnovana 1987. godine u zapadnom zagrebačkom predgrađu Gajnice, kao četvoročlana grupa koja se sastojala od Mileta Kekina, Sube, Tedija i Zokija. Prvi javni nastup imali su 21. maja 1988. godine u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita na sletu izviđača. Nešto kasnije njihov najavljeni koncert na jezeru Jarun u Zagrebu nije održan jer je bubnjar prethodnog benda odbio da im preda bubnjeve[1]. 17. decembra 1992. godine su nastupili kao predgrupa bendu KUD „Idijoti“.

Prvi album, „Džinovski“, objavili su 1993. godine.

Dana 11. oktobra 1994. Hladno pivo je sviralo u Domu sportova na Trešnjevci kao predgrupa Ramonsima. U februaru 1995. godine snimili su drugi po redu album sa nazivom „G.A.D.“ u produkciji „T.R.I.P. Rekords-Kroacija Rekords“, koji se pojavio na tržištu u maju 1995. Dana 19. januara 1996. godine održali su koncert u Skoplju, u Makedoniji. U martu 1997. grupa je snimila treći album „Desetka“ u produkciji Jabukatona iz Ljubljane.

Naročito uticajan album[traži se izvor] „Pobjeda“, objavili su 1999. godine. Producirao ga je Edi Cukerić, a kao potpuna novina na njemu se pojavljuju ska, hevi metal, folk i džez ritmovi. Od tog albuma trubač Stipe Mađor, koji je od 1997. godine bio pridruženi član grupe, postaje stalni član. Album je sniman od 16. avgusta do 23. avgusta 1997, u produkciji „Gajba Rekords“ u saradnji sa „Densing berom“.

Sredinom 2002. godine, Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Tomo Butina.

Krajem 2002. godine izašao je album „Šamar“, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava uopšte. U numeri „Teško je ful biti kul (kad si tu)“ i spotu za istu sa tog albuma je gostovao hrvatski reper Edo Maajka.

U pauzi između dva albuma, grupa je radila muziku za humorističku TV-seriju „Bitange i princeze“ u kojoj se pjevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi „Saše Erotomana“, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je „Knjiga žalbe“, objavljen u proljeće 2007. godine. Postprodukciju albuma radio je u Memfisu (SAD) Bred Blekvud[5], poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pjesmi „Kaži stari“ i harmonike u pjesmi „Sreća“.

Koncerti

Hladno pivo je držalo koncerte u skoro svim republikama bivše Jugoslavije - Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, kao i u Njemačkoj i Austriji.

Poslije snimanja albuma „Šamar“, grupa je napravila koncertnu turneju „Dođite po šamar“, a potom u jesen iste godine nastavak turneje pod nazivom „Okrenite drugi obraz“. U aprilu su održali koncert u Domu sportova koji je snimljen i izdat na DVD-u „Pun (kon)Dom sportova“.

U proljeće 2005. godine, Hladno pivo je napravilo jednu od najvećih koncertnih turneja u karijeri, pod nazivom „Runda za sve“. Turneja je između ostalih obuhvatila i desetak gradova Hrvatske, a zapamćen je koncert u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova.

Album „Knjiga žalbe“ je propraćen koncertnom turnejom pod nazivom „Uz žuju nije sve tako sivo“ koju je sponzorisalo Ožujsko pivo.

Hladno pivo je više puta nastupalo i na Beogradskom sajmu piva, na festivalu „Jelen pivo lajv“. 8. septembra 2007. godine.


Nagrade

Album „Šamar“ je snimljen u saradnji sa grupom za ženska ljudska prava „B.a.b.e“, povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Ista kampanja se vodila i ranije, pod nazivom „Muško NE nasilju nad ženama“. Zbog ovog albuma, grupi je 2003. godine dodijeljena nagrada „Joško Kulišić“ Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, koja se inače dodjeljuje novinarima za značajan doprinos borbi za ljudska prava.

Hladno pivo je dobilo još i sljedeće nagrade:

* Nagradu „Porin“ 1993. za najbolji album iz žanra alternativnog roka
* Nagradu „Porin“ 2000. za najbolji video spot i najbolji album iz žanra alternativnog roka
* Nagradu „Porin“ 2004. za najbolji video spot, najbolju vokalnu saradnju, najbolju vokalnu grupu i najbolji rok album

Pri dodeli Evropske muzičke nagrade 2007, na televizijskom kanalu MTV Adrija je u najužem izboru za nagradu u kategoriji najbolje grupe 2007 (Best Adriatic Act) bilo i „Hladno pivo“. Zanimljivo je da je „Hladno pivo“ na početku karijere objavilo vrlo kritičku pesmu pod nazivom „MTV“.

Članovi benda

* Mile Kekin, vokal; Kekin je rođen u Njemačkoj, a od dvanaeste do četrnaeste godine živio je u tuzlanskom naselju Miladije i išao u tamošnju školu „Tomislav Ramljak“. Kekin je profesor njemačkog i engleskog jezika.
* Zoki, gitara
* Šoki, bas
* Suba, bubanj
* Stipe Mađor, truba
* Deda, klavijature

Albumi

Hladno pivo je do 2007. objavilo ukupno sedam albuma.

Džinovski
Mart 1993

G.A.D.
Maj 1995

Desetka
1997

Pobjeda
1999

Istočno od Gajnica
2000

Šamar
2003

Knjiga žalbe
2007


Izvor:
www.wikipedia.org

Zvanična web prezentacija:
www.hladnopivo.hr

0 коментара: